Sociaal Sterk Oss stelt vragen over verhoogde PFAS-concentraties

In dagblad Trouw van 19 februari 2025 stond een artikel met de titel met de titel ‘Inspectie speurt naar bedrijven die PFAS lozen’. In opdracht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de Universiteit Utrecht (UU) meetgegevens van Rijkswaterstaat en de Nederlandse waterschappen geanalyseerd. Dit met als doel om bronnen van PFAS-concentraties in Nederlands oppervlaktewater te identificeren. In het ‘PFAS-bronnenonderzoek in Nederland[1] staat dat in Oss mogelijk PFAS wegspoelt naar de Maas, van bedrijven die geen vergunning hebben voor het lozen van PFAS.

Tussen 2020 en 2022 zijn verhoogde PFAS-concentraties aangetoond in de Hertogswetering, Het rapport noemt ‘oppervlakkige afspoeling’ van bedrijfsterreinen als Elzenburg als verklaring voor deze verhoogde concentraties.

In het rapport worden 2 Osse bedrijven genoemd waarvan wordt aangegeven of met weet dat er PFAS wordt gebruikt of dat het zeer aannemelijk is dat er PFAS wordt gebruikt in het productieproces.

  1. Daikin Chemical metactiviteit ‘Verwerking van fluorelastomeren, o.a. voor afwerking van producten voor textiel en papier’. In het rapport wordt dit bedrijf vermeld op de lijst van bedrijven waarvan bekend is dat zij PFAS gebruiken. De Osse vestiging van dit bedrijf op industrieterrein Elzenburg is inmiddels gesloten.
  2. Ardagh Metal Beverage Netherlands B.V. met activiteit ‘Treatment and coating of metals’ waarvan het rapport meldt dat verondersteld wordt dat dit bedrijf PFAS gebruikt.

De fractie van Sociaal Sterk Oss stelt de volgende vragen aan het college:

  1. Kent het college de rapportage van de UU die in opdracht van ILT is uitgevoerd?
  2. Is het college op de hoogte van de tussen 2020 en 2022 gemeten verhoogde PFAS- concentraties in de Hertogswetering?
  3. Welke acties heeft het college ondernomen of gaat het college ondernemen om de oorzaak van de verhoogde concentratie PFAS in de Hertogswetering op te sporen? Hoe wordt hierbij samengewerkt met waterschap Aa en Maas en wie is waarvoor verantwoordelijk?
  4. Is bij het sluiten van de Osse vestiging van Daikin Chemical en bij het opnieuw in gebruik nemen van het terrein, onderzoek uitgevoerd naar mogelijke bodemvervuiling en zo ja, zijn hier stoffen die als PFAS kunnen worden aangemerkt aangetoond?
  5. Is na het sluiten van de Osse vestiging van Daikin Chemical, de bodem waarop het bedrijf was gevestigd, gesaneerd en zo ja, op wiens initiatief?
  6. Kent het college alle bedrijven in Oss die PFAS gebruiken in hun processen? En zo ja, is het college op de hoogte van de vergunningen om PFAS direct of indirect te lozen?
  7. Doet het college onderzoek naar bedrijven in Oss die PFAS gebruiken en naar mogelijke directe of indirecte lozingen van PFAS?

Namens de fractie van Sociaal Sterk Oss,
|Jan van Kreij


[1] https://www.ilent.nl/documenten/leefomgeving-en-wonen/stoffen-en-producten/pfas/rapporten/onderzoek-universiteit-utrecht-pfas


Wil je met ons meedenken over concrete voorstellen en acties voor een rechtvaardiger Oss? Doe ook met ons mee!