In de commissievergaderingen van vorige week zijn we al in detail ingegaan op de begroting. We hebben vorige week onze voorstellen aangekondigd. Ik begin met het indienen van ons amendement en onze moties. Ik begin met het amendement “Slim omgaan met rijksgelden bibliotheken.”
Bibliotheken leveren een belangrijke bijdrage aan het versterken van basisvaardigheden. Bibliotheken hebben hierin ook een wettelijke zorgplicht. Via het gemeentefonds heeft de gemeente Oss een bedrag van € 279.000 ontvangen voor de uitvoering. Deze bijdrage is helaas niet geoormerkt. Het is op dit moment nog niet duidelijk of we alle middelen voor de minimale wettelijke zorgplicht nodig hebben. Basisvaardigheden zoals lezen, schrijven, en digitale vaardigheid zijn noodzakelijk voor de zelfredzaamheid van inwoners. Helaas heeft een groot gedeelte van onze inwoners nog steeds moeite met deze basisvaardigheden. Zo heeft in Nederland zo’n 18 procent van de bevolking moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. We hebben als gemeente al forse investeringen gedaan in de bibliotheek. We kunnen ons voorstellen dat we geld overhouden van de middelen die bestemd zijn voor de nieuwe wettelijke zorgplicht. Dit geld kan worden aangewend voor het verder versterken van de basisvaardigheden van kwetsbare inwoners.
Daarom dienen we dit amendement in, samen met de PvdA en D66.
Dit amendement besluit:
Om de tekst op pagina 171 (programma 10) bij de paragraaf Openbare bibliotheken aan te vullen met: “Restanten uit het rijksbudget van 279.000, voor de wettelijke zorgplicht voor bibliotheken, te oormerken voor het versterken van de basisvaardigheden van (kwetsbare) inwoners in de gemeente Oss.”
Draagt het college op: “De gemeenteraad over de besteding van deze middelen op de hoogte te houden.”
Het tweede voorstel wordt verwoord met de motie “laat de schoolpleinen voor onze kinderen aan de norm voldoen.”
In 2021 is het Kwaliteitskader huisvesting onderwijs van onder andere VNG, PO-raad en VO-raad tot stand gekomen. Daarin wordt als norm gesteld dat iedere school minimaal 5 vierkante meter per leerling aan buitenspeelruimte zou moeten hebben. Het doel is om kinderen voldoende te laten bewegen op school. Wij hebben hier technische vragen over gesteld en daaruit blijkt dat de gemeente Oss een beleid hanteert dat niet overeenkomt met de minimale ruimtelijke kwaliteitseisen uit het Kwaliteitskader Huisvesting Onderwijs, waardoor onze kinderen minder speelruimte op schoolpleinen hebben dan de norm voorschrijft. Dat is vreemd omdat de gemeenteraad en het college meermaals hebben uitgesproken dat we bewegen en gezondheid van groot belang vinden. Daarnaast baseert de gemeente Oss haar schoolpleinenbeleid op de modelverordening van de VNG. Deze verordening is echter niet geactualiseerd en voldoet daarom niet aan de nieuw norm die mede door de VNG is opgesteld. Gemeenten zijn wel verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van voldoende ruimte op de schoolpleinen. Scholen gaan zelf over de inrichting van de ruimte gaan, maar gemeenten en scholen moeten wel aan minimale wettelijke normen voldoen.
Daarom dienen wij deze motie in waarin we het college opdragen om:
1. Het beleid rondom schoolpleinen zo spoedig mogelijk te actualiseren, met in achtneming van de volgende zaken;
– We hanteren het Kwaliteitskader huisvesting onderwijs, zoals opgesteld door de onderwijskoepels en VNG.
– We voldoen – voor zover mogelijk hiermee tenminste aan de minimale normen uit het kwaliteitskader
– We werken dit in samenwerking met scholen uit;
2. De gemeenteraad over de uitvoering hiervan te informeren.
Het laatste voorstel dat we indienen is de motie “versoepeling tarieven voor welzijnsactiviteiten in wijk- en dorpshuizen.”
Door de bezuinigingen in de zorg is er een steeds grotere vraag naar welzijnsactiviteiten in de wijk- en dorpshuizen. Nu is er een prima aanbod vanuit OnsWelzijn met verschillende organisaties, maar moet OnsWelzijn binnen het beschikbare budget kritisch kijken waar de prioriteiten moeten liggen. Omdat OnsWelzijn in de wijk- en dorpshuizen commerciële tarieven moet betalen voor de huur en consumpties is zij beperkt in het ontwikkelen van nieuwe welzijnsactiviteiten. Daarnaast is het van belang dat zowel de wijk- en dorpshuizen als OnsWelzijn financieel gezond blijven.
Daarom dienen we deze motie in met als opdracht aan het college om:
– Beide betrokken portefeuillehouders in overleg te laten gaan met de ONS welzijn en de beheerstichtingen van de wijk- en dorpshuizen om gezamenlijk te onderzoeken waar en hoe er andere tarieven kunnen worden berekend;
– Het onderzoek uit te voeren vanuit het idee dat inwoners meer welzijnsactiviteiten kunnen krijgen terwijl zowel ONS welzijn als de wijk- en dorpshuizen financieel gezond moeten blijven;
– De raad te informeren over de voortgang en resultaten van het onderzoek.
Deze begroting is er één met twee gezichten. Over het document hangt de schaduw van het ravijnjaar. We stevenen af op een niet sluitende begroting in 2028. Als er geen oplossing komt vanuit het gemeentefonds zijn financiële ombuigingen niet te voorkomen. Het college neemt hierop al een voorschot en bereidt gesprekken voor met alle fracties om te onderzoeken waar de mogelijkheden liggen. In de commissie heeft Sociaal Sterk Oss al aangegeven open te staan voor deze gesprekken, maar dat de discussie uiteindelijk wel in alle openbaarheid gevoerd moeten worden en dat duidelijk moet zijn waar en hoe de uitkomsten van deze gesprekken gaan landen.
Het andere gezicht van deze begroting is die van de opbouw van Oss. Voor een gezonde economie en een goede samenleving is aanleg en onderhoud van een goede infrastructuur van levensbelang. Denk echter bij infrastructuur niet alleen aan beton en asfalt. Een toereikende woningvoorraad en een goede bereikbaarheid zijn belangrijk, maar ook een culturele en sociale infrastructuur zijn van het grootste belang. Het bouwprogramma voor de komende jaren voorziet in een toename van het aantal woningen. Sociaal Sterk Oss vindt het belangrijk dat er wordt ingezet op betaalbare woningen voor grote groepen inwoners. Demografische ontwikkelingen maken het ook nodig om meer aandacht te geven aan het ontwikkelen van woonzorgcombinaties. Daar is een goede samenwerking tussen corporaties en andere vastgoedpartijen, zorgorganisaties en de gemeente voor nodig. Dit hebben we inmiddels kunnen zien bij de realisatie van Zorgbuurthuis ’t Hageltje. Het idee van zorgbuurthuizen is ontstaan uit een initiatief van Lilian Marijnissen. In Oss is het zorgbuurthuis ontwikkeld vanuit een cocreatie door individuele initiatiefnemers, zorgorganisaties en de gemeente. De uitvoering is vooral tot stand gekomen door de tomeloze inzet van één van onze raadsleden, vanavond hier aanwezig, maar was nooit gelukt zonder de medewerking van veel vrijwilligers en de welwillende inzet van een betrokken vastgoedeigenaar, zorgorganisatie, en onze wethouder sociale zaken. Nu is de stichting achter het zorgbuurthuis volop in gesprek met de staatssecretaris voor een vervolg waarbij behalve het ministerie ook de zorgverzekeraars een rol moeten gaan krijgen. Dat kan de weg openen naar meer initiatieven van vergelijkbare gecombineerde woonzorgvoorzieningen. Ik hoop dat de gemeente Oss dit met beide handen aangrijpt. Graag een reactie hierop van het college.
Sociaal Sterk Oss was aangenaam verrast dat de noodlijdende culturele sector in Oss weer de steun krijgt die zij zo hard nodig heeft. Muzelinck kan zich de komende jaren weer meer gaan richten op de talentontwikkeling binnen de kunsten, volgens mij een belangrijke kerntaak van deze organisatie. Ook de voorgestelde verruiming van de subsidie voor de Groene Engel is essentieel voor de culturele infrastructuur van Oss. De veelzijdigheid van het culturele aanbod is belangrijk voor onze inwoners, maakt Oss aantrekkelijk voor nieuwkomers, stimuleert de ontwikkeling van Oss en geeft onze gemeente het cachet dat het verdient.
Lees hier of onze drie voorstellen;
– laat de schoolpleinen voor onze kinderen aan de norm voldoen.
– versoepeling tarieven voor welzijnsactiviteiten in wijk- en dorpshuizen.
– Slim omgaan met rijksgelden bibliotheken.
aangenomen zijn of niet.
Wist je dat je sinds kort ook lid kunt worden van Sociaal Sterk Oss?